Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ): adómentes befektetés

A tartós befektetési szerződés (TBSZ) a jelenleg elérhető legrugalmasabb olyan befektetési forma, amellyel a befektetésünkön realizált kamat- illetve árfolyamnyereség adó fizetési kötelezettségünket csökkenteni tudjuk vagy akár teljes mértékben meg tudjuk szüntetni
Szemben a NYESZ-szel (nyugdíj-előtakarékossági számla), amely esetében csak nyugdíjba vonuláskor juthatunk adómentesen megtakarításunk hozamához, a TBSZ ennél rövidebb megtakarítási időszak (5 év) után már kamat- és árfolyamnyereség adó mentes megtakarítási lehetőséget kínál.

Rugalmas, hiszen a TBSZ-en elhelyezett összeg bármikor, bármilyen különösebb szankció nélkül hozzáférhető – a legrosszabb, ami történhet, hogy a felbontott tartós befektetési szerződés keretén belül elért hozamunk után megfizetjük azt a 15%-os adót (3 év eltelte után még kevesebbet is), amit egyébként „normál” értékpapír számlán is fizettünk volna.

Tartós befektetési szerződés 25 000 Ft (vagy ennek megfelelő deviza) befizetésével bármikor nyitható, és az ún. felhalmozási vagy gyűjtő évben az itt elhelyezett összeg további befizetésekkel növelhető. A felhalmozási év az adott év december 31-ével lezárul, ezután már nem érkezhet a számlára befizetés. (A következő évben azonban újabb TBSZ nyitható.) A számlán elhelyezett összegből bármilyen forintban vagy devizában kibocsátott értékpapír (kötvény, részvény, befektetési jegy) vásárolható.

Három naptári év eltelte után dönthetünk, hogy a számlán elhelyezett, hozamokkal növelt teljes összeghez vagy annak egy részéhez hozzá kívánunk-e férni. Amennyiben úgy döntünk, hogy a szerződést megszüntetjük, és a teljes összeget felvesszük, úgy elért nyereségünk után a „normál” 15%-os adó helyett kedvezményes, 10%-os kamat- illetve árfolyam nyereség adót fizetünk. Amennyiben a számlán levő összegnek csak egy részét vesszük fel – vagy semennyit –, a szerződés a fennmaradó összeggel fut tovább, és újabb két év eltelte után – a felhalmozási évet követő ötödik naptári év végén – adómentesen jutunk befektetésünk hozamához.

Kinek ajánljuk a TBSZ-t?

Bárkinek, aki megtakarításait adómentesen szeretné befektetni (5 év eltelte után). A hosszú távra való tervezés igazából nem alapfeltétel, hiszen a szerződés különösebb szankció nélkül bármikor felbontható.

A tartós befektetési szerződés nem egy olyan „fix lekötés”, melynek felbontása esetén a befektető elveszti az addig elért hozamot vagy annak egy részét. A hozam „idő előtti” szerződésbontás esetén is megmarad, azonban ekkor azt a normál 15%-os adófizetési kötelezettség terheli.

Akkor is érdemes TBSZ-t nyitni, ha a befektetett pénzre 3 éven belül szükségünk lesz – igaz, ekkor csak az adó időértékét nyerjük meg, mivel azt nem folyamatosan a hozam realizálásakor, hanem csak a szerződés felbontásakor fizetjük meg.

Mikortól válik adómentessé a befektetés hozama?

A felhalmozási (nulladik) évet követő ötödik naptári év végén. A felhalmozási évet követő 3. naptári év végét követően a hozam kedvezményes, 10%-os kulccsal adózik.

Milyen értékpapírok helyezhetőek el a TBSZ számlán?

Bármilyen, a normál értékpapír számlán is elhelyezhető forintban vagy devizában denominált kötvény, részvény, befektetési jegy, ETF stb.

 Tőkeáttételes pozíció felvehető-e TBSZ-en?

Tőkeáttételes termékeken keresztül (határidős kontraktusok, más tőkeáttételes termékek) igen.

 

Tabányi Mónika, a Concorde privátbanki üzletágvezetője

Ha tetszett, kérjük, ossza meg!

Címkék:

Comments are closed.

Top