Mibe fektessek?

Alacsonyak a betéti kamatok, szinte már nem kap semmit a befektetéséért? Hallott már a befektetési alapokról? Tudja melyiket érdemes választani? Hogyan lehet eldönteni, melyik megfelelőbb az Ön számára? Ebben segít a Concorde!

VISSZAHÍVÁST KÉREK! Magasabb hozamot szeretne elérni? Kattintson!

Alacsonyak a betéti kamatok, ismerje meg a befektetési alapok világát!

A betéti kamatok hónapról hónapra csökkennek, a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan. A folyamat tartós lehet, hiszen a meghatározó gazdaságokban már 1 százalék alatti kamatokat fizetnek a jegybankok, sőt sok helyen már a negatív alapkamat sem ritka. Emiatt a megtakarításaink után sem euróban sem dollárban nem lehet érdemi, alacsony kockázatú hozamra számítani. Amennyiben a jegybank tovább csökkenti az alapkamatot, a már most is alacsony betéti kamatok hazánkban is tovább csökkenhetnek. Az egyre alacsonyabb kamatú banki betétek helyett érdemes megtakarításaink számára magasabb hozammal kecsegető befektetést találni.

A jegybanki alapkamat változása – Forrás: Bloomberg, Concorde

Ha nem banki betét, akkor mi?

Természetesen nem létezik mindenki számára általános megoldás. A banki betét egy nagyon alacsony kockázatú befektetés. Magasabb hozamért jellemzően az ügyfélnek nagyobb kockázatot kell vállalnia. Ugyanakkor léteznek olyan befektetési termékek, amelyek alig kockázatosabbak mint a bankbetétek, de még így is valamivel nagyobb hozamot biztosítanak.

A bankbetéteken túl rengeteg egyéb befektetési lehetőség érhető el ma már. A világ kitágult, befektetési termékek széles köre érhető el az ügyfelek számára. A két legfontosabb eszközosztály a kötvények és részvények.

A Concorde-nál ügyfeleink akár közvetlen részvény- és/vagy kötvénybefektetést is eszközölhetnek. Ez azonban odafigyelést és megfelelő időráfordítást igényel. A részvénybefektetések esetén kiemelten fontos a megfelelő diverzifikáció. Azaz, a portfólió kialakításánál érdemes sokféle részvényt tartani azért, hogy az egyedi részvények kockázatát mérsékelhessük. Az igazán jó portfólió tartalmaz részvényeket, kötvényeket és egyéb alternatív befektetéseket is. Egy ilyen portfólió kialakítása rengeteg idő és költség, így egy bizonyos vagyonméret alatt nem lehet gazdaságosan megvalósítani. Ebben nyújtanak segítséget a befektetési alapok. Az alapok kezelői a megtakarításokat összegyűjtve képesek biztosítani a megfelelő diverzifikációt költséghatékony módon. A befektetési alapok kihasználva, hogy nagy vagyont kezelnek, képesek jobb feltételeket, alacsonyabb tranzakciós költségeket kialkudni maguknak, és így a befektetési jegyek tulajdonosainak is.

Mik azok a befektetési alapok?

BEFEKTETÉSI ALAPOK

A befektetési alap világszerte méltán az egyik legnépszerűbb befektetési termék. A befektetési alapokon keresztül az egyes befektetők (magánszemélyek) rendkívül egyszerűen, költséghatékonyan és a kockázatok megosztásával fektethetik be megtakarításaikat az értékpapírpiacokon.

A befektetési alap vagyona a befektetők közös tulajdonában van, az egyes befektetők részesedését ebből a közös vagyontömegből a befektetési jegyek testesítik meg. Az alap vagyonát az alapkezelő kezeli, fekteti be különböző, a befektetési politika által behatárolt befektetési eszközökbe (értékpapírokba). Az alap vagyona tükrözi a benne lévő befektetési eszközök aktuális piaci értékét, ez a nettó eszközérték. A nettó eszközérték már tartalmazza az alap kezelése során felmerülő összes költséget is. Az, hogy a vagyonból adott időpontban mennyi jut egy befektetési jegyre, az egy jegyre jutó nettó eszközérték (a befektetési jegy árfolyama) mutatja meg.

A befektetési alapok előnyei

A befektetési alapok népszerűsége világszerte töretlen, ami egyértelműen azoknak az előnyöknek tudható be, amellyel a befektetési alapok rendelkeznek más, egyedi befektetésekkel szemben.

Méretgazdaságosság, költséghatékonyság: Bizonyos befektetési összeg alatt egyszerűen nem éri meg közvetlen módon egyedi értékpapírokba fektetni, mivel az egyes befektetések relatív költsége így lényegesen magasabb (minimumdíjak). A befektetések koncentrálásával a relatív tranzakciós költségek jelentősen csökkenthetőek.

Kockázatok megosztása: A megtakarítások különböző befektetési eszközök közötti megosztásával (diverzifikálással) a portfólió kockázata anélkül csökkenthető, hogy annak várható hozama csökkenne. Minél több eszközből állítjuk össze a portfóliót, a kockázatcsökkenés annál nagyobb lehet (amennyiben az egyes eszközök árfolyama nem mozog együtt). Az egyes befektetők ilyen szintű kockázatmegosztásra a legtöbb esetben nem képesek, leginkább az egyedi portfólió méretéből adódóan, az alapkezelők azonban végre tudják azt hajtani.

Likviditás: A nyíltvégű befektetési alapok esetében a befektetők minimális költséggel, rugalmasan tudják adni-venni a befektetési jegyeket.

Szakértelem: A tőkepiacok jelenlegi fejlettségi szintje mellett az optimális befektetési döntések meghozatalához már szinte nélkülözhetetlen a szaktudás. Az alapkezelők tudják ezt biztosítani.

Nyilvánosság: Széleskörű információszolgáltatási kötelezettség a különböző jelentéseken, tájékoztatókon keresztül.

Biztonság: A befektetések biztonságát a befektetési alapok esetében szigorúan szabályozott intézményrendszer garantálja.

VISSZAHÍVÁST KÉREK! Magasabb hozamot szeretne elérni? Kattintson!

A befektetési alapok fajtái

A befektetési alapoknak számos fajtája létezik. Ezek közül legfontosabbak: a részvénytúlsúlyos, kötvény, pénzpiaci, és az abszolút hozamos alapok. A kategória elnevezése lényegében azt is meghatározza, hogy az alapkezelő szakember mennyire kap széles mandátumot a tekintetben, hogy mibe fektetheti az ügyfelek pénzét. Egy részvénytúlsúlyos alap esetén a vagyon legalább 70-90 százalékát részvényekbe fekteti az alapkezelő, míg a kötvényalapok csak kötvénybefektetéseket valósítanak meg. A fenti két kategóriát különböző arányokban lehet keverni, ezeket hívják vegyes alapoknak.

A legszélesebb mandátummal az abszolút hozamos vagy más néven származtatott alapok portfólió menedzserei rendelkeznek. Ők gyakorlatilag bármilyen instrumentumba fektethetnek, lehet az akár deviza, kötvény, részvény vagy egyéb derivatív termék. Ebben az esetben a befektető lényegében szabad kezet ad pénzének kezelésére, és egy profira bízza megtakarításainak menedzselését. Ebben az esetben különösen fontos a megfelelő befektetési alapkezelő kiválasztása.

Az általunk forgalmazott befektetési alapokról és azok teljesítményéről részletes leírást talál a befektetési jegyek menüpont alatt vagy az alábbi linken.

Concorde Prémium Banking: a megoldás

A Concorde számos olyan befektetési alapot kínál, amelyek már hosszú távon bizonyították, hogy jobb hozamot képesek elérni, mint a banki betétek.

Például az a befektető, aki az 2015-ben a Citadella, Concorde Colombus, Aegon Alfa és OTP Abszolút Hozam alapokba egyenlő arányban fektetett, 6,52 százalékos hozamot ért el szemben az akkor elérhető átlagosan 2,2 százalékos betéti ajánlatokkal. Természetesen a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre.


Abszolút hozamos alapok teljesítménye 2015-ben – Forrás: BAMOSZ, Concorde

A befektetési alapok kusza világában a Concorde segítséget nyújt ügyfelei és leendő ügyfelei számára:

  • az ország legnagyobb befektetési elemző csapata áll az Ön rendelkezésére
  • számunka az ügyfél elégedettsége az elsődleges mérce, így megtakarításainak befektetésére számos lehetőség közül választhat
  • a Concorde Prémium Banking ügyfeleinek 12 hazai és külföldi befektetési alapkezelő 135 befektetési alapját kínáljuk
  • Ügyfeleink különböző kockázat és hozam elvárásoknak megfelelő modell portfóliók közül válogathat.

Beszélje át a lehetőségeket prémium bankárunkkal
Ingyenes konzultációt kérek

 

Ha tetszett, kérjük, ossza meg!
Top