Az arany és a befektetési arany

Az arany évezredek óta kedvelt befektetési termék, a gazdasági élet fontos tranzakciós és egyben a vagyon felhalmozására is használt eszköze. Hosszú időn keresztül a világ stabil gazdaságaiban az aranypénzrendszer volt a meghatározó. Bár az aranystandard, azaz a papírpénz aranyra való beválthatóságának garantálása lényegében mindenhol megszűnt, az arany vonzereje továbbra sem elhanyagolható, jelentősége ráadásul az utóbbi évek expanzív globális monetáris politikai irányvonalának köszönhetően nőtt is.

Az arany befektetés lehetőségei

Az arany befektetésre többfajta lehetőség nyílik: egyrészt megtehetjük ezt fizikai arany (rúd, érme, illetve ékszer) megvásárlásával, másrészt pedig az arany árát követő, arra kibocsátott különböző értékpapírok vételén keresztül is. Amennyiben a fizikai arany megvételének célja kifejezetten a vagyonmegőrzés, illetve felhalmozás, akkor beszélhetünk az ún. befektetési arany vásárlásáról.

Az arany vonzerejét elősegíti, hogy mennyisége a kormányok által nem manipulálható, a globális aranytermelés volumene nagyjából stabil, évi 2500 tonna körüli. Ezzel szemben több nagy központi bank, így az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Bank of England és a Bank of Japan is kifejezetten expanzív, a forgalomban lévő pénz mennyiségét drasztikusan megnövelő monetáris politikába kezdett a gazdasági növekedés élénkítése céljából, ez az ún. mennyiségi lazítás, angolul quantitative easing. A stabilan és csak alacsony mértékben növekvő globális aranykínálat és az ezzel szemben ennél sokkal gyorsabban bővülő papírpénz-mennyiség elvileg az arany árának emelkedéséhez kell, hogy vezessen.

A gyakorlatban az arany ára erős volatilitást mutat, és az árfolyam láthatóan nem egyirányú utcában mozog. Az arany árát befolyásoló legfontosabb tényező „békeidőben” az amerikai monetáris politikával kapcsolatos befektetői várakozás: amennyiben a piaci szereplők a monetáris politika relatív, vagy abszolút értelemben vett szigorodására számítanak, úgy az könnyen az aranyár eséséhez vezethet, melyre a múltban már számos alkalommal volt példa.

Az arany tartás kockázatai

Az arany tartásának természetesen vannak kockázatai. Az egyik legfontosabb a biztonsági kockázat, amely azt jelenti, hogy az arany megfelelő módon történő tárolása kifejezetten költséges is lehet, emellett annak szállítása is drága, ha ezeket pedig meg akarjuk sprórolni, akkor jelentősen megnő annak esélye, hogy azt jogszerűtlenül elveszik tőlünk. Emiatt a fizikai arany tartása csak kifejezetten hosszú távra javasolt, rövidebb távú, néhány héttől akár néhány évig történő befektetésre megfelelőbbek lehetnek az arany árát lekövető értékpapírok. Ezek közül azok a legjobbak, melyek nem egy bank által kibocsátott kötvényként, hanem fizikai aranyra vonatkozó, bizonyos feltételek mellett magára a nemesfémre be is váltható letéti igazolásként lettek létrehozva. Több ilyen ún. fizikai aranyat tartó befektetési alap létezik a világban, melyek szintén biztonságosnak számítanak és vagyonuk nem számít bele az alapot kezelő bank vagy befektetési szolgáltató mérlegébe. Ezek az alapok tőzsdei forgalomban könnyen és alacsony költséggel megvásárolhatók, illetve értékesíthetők. Természetesen ha valaki igazi „világvégét” vár és a pénzügyi rendszer teljes összeomlásától tart, úgy annak érdemes lehet tényleges fizikai aranyat tartani – de ennek költségei hangsúlyozottan nagyobbak lehetnek, vagy pedig más szempontból hordoznak magasabb kockázatot.

Ha tetszett, kérjük, ossza meg!

Címkék:

Comments are closed.

Top